INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket +3613009126 telefonszámon!

Blog

A kutya vemhességi ideje

Chewy Hound
Chewy Hound
A kutya vemhességi ideje

A vemhes szukák általában a fogamzást követő 63. napon adnak életet kölykeiknek. A fialás időpontja 56 és 70 nap között változhat, mivel a fogantatás és a tüszőrepedés gyakran nem ugyanabban az időben történik.

Az alábbi útmutató lépésről lépésre bemutatja, mire számíthatsz a kutyád vemhessége során, gyakorlati tanácsokat és fontos információkat nyújt a zökkenőmentesség érdekében.

Ki ne szeretné, ha aranyos, játékos kiskutyák vennék körül? Mielőtt azonban fedeztetésen gondolkodnál, érdemes különböző tényezőket figyelembe venni.

Az oltások naprakészsége egyébként is fontos, de a vemhesség és a szoptatási időszak alatt ezekre fokozottan figyelni kell, ezért érdemes konzultálni az állatorvossal, mielőtt megkeresnéd a tökéletes partnert ivarzó szukád számára.

Amíg egy kutya teste, szervezete nem feljődött ki megfelelően, kockázatos lenne számára a vemhesség, ezért túl fiatal szukát semmiképp ne engedj tüzeléskor kankutya közelébe!

A legtöbb kutyafajtánál nem ajánlott, hogy a szuka kölyköket szüljön, amíg el nem érte a 2 éves kort. Ugyanakkor nem tanácsos az idős kutyák tenyésztése sem. A legtöbb állatorvos javaslata alapján a fialásra ideális életkor 2 és 5 év között van. De a felső korhatár függ a kutya egészségétől, a fajtájától, a méretétől, a szaporítás előzményeitől, valamint az állatorvos specifikus tanácsától.

Mielőtt belevetnéd magad a kisállat tenyésztésbe, mindenképp konzultálj az állatorvossal, tapasztalt tenyésztővel vagy tenyésztő klubbal azon szűrési programokról vagy óvintézkedésekről, amelyeket az adott kutyafajta esetében javasolnak.

A KUTYÁK VEMHESSÉGE HETEKRE LEBONTVA

1. PÁROSODÁS

A kutyák párosodása gyakran egy játékos udvarlási szakaszt követ. A behatolás gyorsan megtörténhet, néha akár egy perc alatt is. Lehet több kísérlet, különösen, ha a partnerek tapasztalatlanok.

A hím hátulról megragadja a szukát, majd behatol, kiváltva a hüvely azon reflexét, ami a hímvesszőt fogva tartja, amíg a párosodás be nem fejeződik. Ez a zárási jelenség akár 15 - 30 percig is gúzsba kötheti a két kutyát együtt, és az is furcsának tűnhet számunkra, amikor a hím 180 fokos fordulatot tesz. Fontos, hogy ezalatt semmiképp se próbáljuk őket  szétválasztani, mert ez kárt okozhat bennük.

A párosodási folyamat nem feltétlenül jelent sikeres megtermékenyítést; lehet, hogy akkor estek szerelembe, amikor a szuka termékenysége még nem érte el csúcspontját. A hímivarsejtek pedig akár hét napig is túlélhetnek a méhben, így a megtermékenyítés néhány nappal a párosodás után is történhet. A vemhesség esélyeinek növelése érdekében a párosítást gyakran kétszer hajtják végre, két napos időközzel az újrapróbálások között. Néhány tenyésztő a szuka progesteron-vérvizsgálat sorozatát is használja (amely elérhető az állatorvosi rendelőkben), hogy azonosítsa a szuka optimális termékenységi időszakát a párosítás előtt.

Megtermékenyítés

A vemhesség akkor kezdődik, amikor a nőstény petéi megtermékenyülnek a hím ivarsejtjeivel. A megtermékenyített pete az új élőlény első összetevője!

Az embriók eleinte a méh felső részén fejlődnek, de az első hét végére megkezdik vándorlásukat a méh lenti szakasza felé. Itt úszkálnak a méh folyadékában.

2. GONDOZÁS

Amikor a kutyád tüzelése véget ért, szokás szerint gondoskodhatsz a szőrzetéről. Az embriók jól védettek a méhben, és az óvatos szőrkefélés (kerülve a stresszt) nem okozhat aggodalmat.

Ebben az első szakaszban a vemhesség kezdetétől (az párosodástól körülbelül a 35. napig) a cél az, hogy a kutya ideális súlyát fenntartsuk. Az egészség érdekében nem javasolt a korai súlygyarapodás. Az első 42 nap alatt a súlygyarapodás nem haladhatja meg a kutya ideális súlyának 10%-át. A kutya energiaigénye ebben az időszakban stabil marad, az embriók nem fejlődnek jelentősen (méretüket tekintve), és táplálkozási változtatás nem szükséges, hacsak az állatorvos másként nem javasolja.

Ha a szuka megfelelő, kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálékot kap, akkor a vemhesség alatt felesleges a vitamin- vagy ásványi anyag-kiegészítő (hacsak az állatorvos kifejezetten mást nem javasolt).

3. BEÁGYAZÓDÁS

Az embriók beágyazódnak a méhfalba, ahol tovább fejlődnek. Fokozatosan beburkolja őket egy védőhártya, amely biztosítja számukra a szükséges tápanyagellátást.

4. BIZONYOSODJUNK MEG A VEMHESSÉGRŐL

Körülbelül a 25. nap környékén látogass el az állatorvoshoz, mivel ő képes ultrahanggal megbízhatóan diagnosztizálni a vemhességet. Ez információt adhat a kölykök számáról (bár a pontos számuk nehezen meghatározható), és esetleges rendellenességeket is feltárhat.

Alternatívaként az állatorvos vérvizsgálattal is megállapíthatja a vemhességet, mégpedig úgy, hogy meghatározza a relaxin nevű hormon szintjét, amelyet csak a méhlepény termel. Bármelyik módszert is választja az állatorvos, nagyon hasznos a kutyád vemhességének minél korábbi megerősítése annak érdekében, hogy megfelelően nyomon követhessük az állapotát.

5. MAGZATI SZAKASZ

A 35. nap jelzi az embriogenezis végét (a vemhesség első szakaszát). Ekkor kezdenek el kialakulni a szervek, és ettől a ponttól kezdve magzatnak hívjuk a kutyánkben fejlődő élőlényeket. Ebben a szakaszban (különösen a 40. naptól kezdve) a magzat súlya körülbelül 75%-kal gyarapszik.

6. A FORDULÓPONT

A 42. naptól megváltozik az ütem, mivel a szukád belép a vemhesség harmadik és egyben utolsó szakaszába. A magzat innentől gyorsan fejlődik - kifejlődnek a karmok, megszilárdul a csontváz, és nagy mértékben gyarapszik a súly.

Ennek eredményeként a kutya táplálkozási igényei megváltoznak, mivel most már olyan étrendre van szüksége, amely magasabb energia-, fehérje- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Talán ellentmondásosnak tűnhet, de az étvágya akár csökkenhet is, mivel kitágult hasa miatt nehezebb lehet számára a normál ételek elfogyasztása. A megfelelő tápanyagbevitel alapvető fontosságú, és ha úgy találod, hogy nem eszik eleget, az is segíthet, ha a nap folyamán több kisebb dózist kínálsz neki, a 2 nagyobb étkezés helyett.

7. SZŐRZET

A 45. naptól kezdve megjelennek a magzat első szőrszálai, és a csontváz elkezd elcsontosodni (megszilárdulni). A bunda és a csontok az utolsó fejlődési területek közé tartozik.

Féreghajtás

A paraziták aggodalomra adnak okot, mivel megfertőzhetik a kölyköket a születésükkor. Ezért nélkülözhetetlen időpontot egyeztetni az állatorvossal, hogy féregtelenítsd a szukát. Az állatorvos tanácsot ad majd arról, melyik terméket használjátok. De az állatpatikában is beszerezheted a megfelelő féreghajtót.

Felkészülés a fialásra

Azért, hogy ne érjen váratlanul az ellés, kezdd el minél előbb előkészíteni a helyet kutyakismamád számára. A választott hely csendes legyen, távol a háztartás zajától. Ne felejtsd el a szobahőmérséklet biztosítását, hiszen az újszülötteknek melegre van szükségük. A padlónak könnyen tisztíthatónak kell lennie. Az anya és a kölykök néhány hétig itt fogják tölteni az időt, távol minden izgalomtól, ideális fejlődésükhöz fontos a nyugalom.

8. RÖNTGEN

Körülbelül az 50. napon a magzat csontváza megszilárdul, csontosodik, ilyenkor érdemes megkérdezni az állatorvost egy röntgenfelvétel esetleges szükségességéről.

Sok esetben a röntgen segít megállapítani a magzatok számát; így, amikor az ellés ideje elérkezik, biztosítékot jelenthet, hogy az összes kölyök megszületett. Sok állatorvos azonban nem érzi szükségesnek a röntgenfelvétel készítését.

Ellenőrizd az ágyneműt

Győződj meg róla, hogy elegendő ágyneműd van-e rendszeres cseréhez az fialás helyén. Az ágyneműnek teljesen száraznak kell lennie a használatakor. Győződj meg arról, hogy rendelkezel egy extra fűtővel a biztonságos hőforrás biztosítása érdekében, anélkül, hogy a kölyköket megégetnéd vagy huzatot teremtenél, de az optimális hőmérsékletet biztosítva, amikor megszületnek. Az első héten a helyiség hőmérséklete ideális esetben körülbelül 24-26°C körül legyen, mivel a kölykök nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket születéskor. Megfelelő páratartalom is fenntartandó.

Tej

Körülbelül egy héttel az ellés előtt kezdenek folyni a szuka emlőjéből a tej. Ez azonban nem megbízható a szülés dátumának meghatározásában.

Bár megnyugtató látni, hogy a kutyád képes lesz táplálni kölykeit, győződj meg róla, hogy rendelkezel kutyakölyök tejjel is. Ez speciálisan fejlesztett, hogy segítsen megbirkózni bármilyen táplálási problémával vagy a szuka tejtermelésének hiányával. Olvasd el az utasításokat és a higiéniai tanácsokat. Ha van tejed készleten mielőtt megérkeznének a kölykök, sokkal könnyebb lesz a helyzet, ha neked kellene etetni őket.

9. VISSZASZÁMLÁLÁS

A szuka ösztönösennyugodt helyet keres, hogy fészket rakjon, és idegesnek tűnhet; ne aggódj emiatt. Ha még nem tetted meg, készítsd elő az ellés helyét a kiválasztott helyen, távol minden izgalomtól, és olyan helyen, ahová könnyen elérhet és hozzászokhat az alváshoz.

Jó ötlet vastag rétegekkel bélelt dobozt készíteni újságpapírral, hogy megfelelően szigetelt legyen a padlótól. A papírokat tiszta törölközővel, lepedővel vagy bármilyen más anyaggal fedheted, hogy kényelmessé tegye; az ágyneműt és a bélelőpapírt gyakran cserélni kell majd, miután megszületnek a kölykök.

Hacsak nem gondolod, hogy túl sok stresszt okozna, javasolt gondoskodni arról, hogy a szuka hátsó vége és emlője tiszta és könnyen hozzáférhető legyen, hogy a lehető legmegfelelőbb higiéniai körülmények között szülhessen és táplálhassa kölykeit. Ha hosszú a szőre, körömvágó ollóval óvatosan eltávolíthatod a hüvely és az emlő környékén lévő szőrzetet.

Hogy ne érjen váratlanul az ellés, háromszor naponta mérj lázat nála. Az átlagos előző napi értékhez képest körülbelül 1°C-os csökkenés gyakran jelzi, hogy már közel a szülés kezdete; a hőmérsékletcsökkenés általában az ellés előtti 48 órán belül következik be.

10. ELLÉS ELŐTTI ELLENŐRZŐ LISTA

  • Az ellési kuckó ki van alakítva a ház egy csendes pontján
  • Az ellés helyiség hőmérséklete: az ideális hőmérséklet nem vészesen magas, a különböző források különböző ajánlásokat tartalmaznak. A legtöbb forrás körülbelül 30°C körüli minimális helyiség hőmérsékletet javasol az élet első 24 órájára, amely később csökken körülbelül 26°C-ra.
  • Kutyakölyök tej tartalék, csak a biztonság kedvéért.
  • Tiszta ágynemű és/vagy törölközők, az ellés után az ágy cseréjéhez.
  • Egyszer használatos kesztyűk.
  • Konyhai papírtörlő.
  • Tiszta mérleg a kölykök súlyának méréséhez.
  • Jegyezd fel az állatorvosod telefonszámát.

11. ELLÉS (SZÜLÉS)

Általában a legtöbb szuka nagyon jól boldogul egyedül. A te szereped főként abban áll, hogy csendes környezetet biztosíts neki, és a megnyugtató jelenléteddel támogasd. Ha előre bármilyen aggodalmod van, kérd ki az állatorvos tanácsát.

Az ellés pár perctől akár több óráig is eltarthat. Figyeld a szukádat körülbelül 15 perces időközönként, hogy biztosítsd, minden zökkenőmentesen zajlik, de ügyelj rá, hogy ne mutasd ki, ha aggódsz.

Miután megszületik az első kölyök, ha a szuka nem szakítja fel magától a magzati zsákot, te is megteheted, tiszta kezekkel egyszer használatos kesztyűt viselve. A további kölykök születése egy pár perctől akár négy óráig is eltartó idővel történhet.

Általában a legtöbb kölyök megszületik 1-2 órán belül az utolsó kölyök megszületése után, bár változhat az időkeret. Ne feledd, hogy normális, ha néhány kölyök a hátsó lábaival előre születik, ami gyakran (helytelenül a kutyák esetében) az "áldott állásnak" nevezett (ez valójában akkor történik, amikor a fenék először születik, a hátsó lábak előrefelé vannak behajtva).

Ne aggódj, ha a szuka azonnal megeszi a méhlepényt, amint kiürül, ez teljesen normális.

MIT TEGYÉL

• Rendszeresen ellenőrizd a fejlődést.

• Hívd az állatorvosod, ha a szülési fájdalmak eredménytelenek, vagy ha aggódsz.

• Ha fel kell pezsdítened az újszülött kölyköt, óvatosan dörzsöld meg egy törülközővel.

MIT NE TEGYÉL

• Sose húzz az kölykökön, különösen a mancsaiknál fogva, hogy segíts az a kibújásban, ez súlyos károsodást okozhat.

• Sose tedd a kölyköket hideg vízbe, valószínűleg az első pár hétben egyáltalán nem lesz szükséged vízre a kölykök számára, hacsak az állatorvos nem javasolta.

• Sose használj hajszárítót, mivel valós veszélye van az égési sérüléseknek és kiszáradásnak.

AJÁNLOTT TERMÉKEINK

WILD&SEED GYÓGYNÖVÉNYEK#8 Stresszoldó gyógynövényes keverékkel természetes módon nyugtathatja meg kutyáját. A tökéletesen összeállított összetevők megnyugtatják az idegeket és segítenek kutyájának célzottan ellazulni. WILD&SEED GYÓGYNÖVÉNYEK #7 Immunerő keverékének tápanyag- és vitaminokban gazdag összetételének köszönhetően igazi plusz a négylábú barátaink mindennapi étrendjében. A WILD&SEED GYÓGYNÖVÉNYEK #4 DOGTOX összetevői segítenek felpörgetni a kutya anyagcseréjét és kiszűrni a szennyeződéseket. Támogatja a máj méregtelenítését és regenerációját, ezáltal enyhíti a kutya teljes szervezetének terhelését. WILD&SEED GYÓGYNÖVÉNYEK #3 FÉREG TERROR gyógynövénykeverék optimális keveréke a válogatott gyógynövényeknek és ásványi anyagoknak, amelyek segítenek megerősíteni a kutya beleit, és kellemetlen környezetet teremtenek a férgek számára. Így természetesen támogatja a paraziták elleni védelmet.