INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket a +36701663125 telefonszámon!

Blog

Fontos tudnivalók a kölyökkutyák neveléséről

Chewy Hound
Chewy Hound
Fontos tudnivalók a kölyökkutyák neveléséről

Az mindig nagyon sok izgalommal jár, ha a családunkba bekerül egy kiskutya. Ilyenkor a mi feladatunk lesz az, hogy az új családtagot integráljuk az itt élők eddigi életébe, de ez általában nem is szokott problémát okozni.

Sőt, a legtöbb friss kutyagazdi már az első napokban maga előtt látja azt, hogy idővel ebből a cuki és játékos kölyökkutyából milyen ebet fog majd nevelni.

Természetesen nagyon jó, ha erre már az elején készülünk, hiszen a kutyatrénerek szerint a kölyök kutyusok rendkívül gyorsan tanulnak, az agyuk szinte olyan, mint a szivacs. Ám legyen szó bármilyen okos, és tanulékony kutyusról, az életkori sajátosságokat mindenképpen szem előtt kell tartanunk.

Így kezd el tanítgatni a kölyök kutyusodat

Bár a kutyakölykök valóban rendkívül gyorsan tanulnak, hamar el is fáradnak, így eleinte jó, ha csak egy néhány perces tanításra készülünk, ezután pedig hagyjuk a kutyust pihenni.

Próbáljuk meg a gyakorlatokat izgalmassá, és változatossá tenni, de néhány feladat után mindenképpen tartsunk egy kis játék-időt. Ez azért is fontos, mert így teljesen összekapcsolja a kutyus a tanulást a játékkal, így nagy valószínűséggel majd később is szívesen részt fog venni a feladatok elvégzésében.
Egy feladat-végrehajtásáért a kölykök esetében remek jutalom lehet a közös hancúrozás és a játék, így később is tudni fogják, hogy a gazdinak megéri szót fogadni.

A kutyatrénerek úgy tartják, a legjobb eredményt pozitív megerősítés technikával lehet elérni, ezért érdemes ezt már a kölyköknél is bevetni. Pozitív megerősítés lehet az is, ha a feladat elvégzése után nem csak megdicsérjük, hanem meg is jutalmazzuk a kutyust, ez ösztönözni fogja a többi feladat elvégzésénél is.

LUNA'S CHOICE PUPPY TRÉNER MIX

LUNA'S CHOICE PUPPY TRÉNER MIX JUTALOMFALAT

 

Ha tanítás közben jutalomfalattal is szeretnénk ösztönözni kutyusunkat, akkor a jutalomfalat kiválasztásakor mindenképpen tartsuk szem előtt azt, hogy az adott finomság tényleg a kutyánk kedvence legyen.


Klikker használata a kölyköknél

Nagyon gyakran használják a kutyusok tanításakor a gazdik és a trénerek is a klikkert, ezt a módszert nagy valószínűséggel már mindenki ismeri. Egy aprócska műanyag eszközről van szó, amelyet, ha megnyomunk, egy jellegzetes hangot ad ki. Ha minden egyes „klikkelés” után adunk a kutyusunknak egy jutalomfalatot, akkor nagyon hamar össze fogja kötni azt, hogy ez a hang valami jót jelent.

Ha ezt a kutyusunk már megtanulta, akkor elkezdhetjük ezt a hangot arra használni, hogy a klikkeléssel a cselekvésében megjelöljük azt a pillanatot, amikor ügyes volt, és amikor jól csinált valamit.

Ha mondjuk ülni szeretnénk megtanítani a kutyust, akkor abban a pillanatban kell megnyomni a klikkert, amikor a kölyök feneke leér a földre, hiszen innen fogja tudni, hogy ez az a pozíció, amit elvárunk tőle. A legtöbb kölyök kutyus nagyon aktív, így ilyenkor ahogy leér a fenekük a földre, azonnal ugranak is fel, viszont ezzel a hangjelzéssel elkaphatjuk azt a pillanatot, amikor az adott pozíciót felveszi, így meg tudjuk őt erősíteni abban, hogy jól csinálta a feladatot.

A mindennapok során rendkívül fontos az, hogy a kutyus megtanuljon pórázon sétálni, ezt pedig természetesen kis korban sokkal könnyebben meg tudjuk tanítani neki. Ha ugyanis a kutyus már kölyök korában megszokja azt, hogy ahogy elkezd előre húzni, és megfeszül a póráz, a gazdija megáll, és nem halad tovább, akkor nagyobb korában (amikor 40-50 kg-os lesz) nem kell már azért birkózni vele, hogy ne rohanjon előre.

Persze ez a kutyus méretétől is függ, hiszen egy felnőtt ember nagy valószínűséggel egy kistestű ebet akkor is meg tud tartani, ha az teljes erejéből húzza előre, ez azonban nem egészséges, főleg akkor, ha nyakörv van a kutyán.