INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket +3613009126 telefonszámon!

Blog

Kutya évek - Hogyan számoljuk ki a kutyák életkorát emberi években?

Chewy Hound
Chewy Hound
Kutya évek - Hogyan számoljuk ki a kutyák életkorát emberi években?

Az 1950-es évektől kezdve a kutya életkorának "emberi években" való kiszámítása az, hogy egy kutyaév megfelel hét emberi évnek. Bár ez a képlet meglepően hosszú ideje létezik, a valóság korántsem ennyire egyszerű. Ez azonban nem akadályozza meg az embereket abban, hogy ezt a hagyományos számítást alkalmazzák. "Nem igazán lehet letaszítani a hétéves szabályt" - mondja Kelly M. Cassidy, a Washington State University Charles R. Connor Múzeumának kurátora, aki kutatásokat végez a kutyák élettartamának várható hosszáról.

 

 

Hogyan számoljuk át a kutyák életkorát emberi évekbe?

Ez a 7:1 arányú számítási képlet valószínűleg annak a statisztikának az alapján alakult ki, miszerint az emberek körülbelül 70 évet élnek, míg a kutyák körülbelül 10 évet.

"Az én tippem az, hogy ez egy marketing fogás volt" - mondja William Fortney, a Kansas State University állatorvosa. A Wall Street Journalnak elmondta: "Ez egy mód volt arra, hogy tájékozódjon a nyilvánosság a kutya életkorának az emberéhez viszonyított gyorsaságáról, főként egészségügyi szempontból, és arra, hogy ösztönözze a gazdákat, vigyék el legalább évente egyszer kedvenceiket az állatorvoshoz."

 

A kutyaévek emberi évekre való átszámításának módszere

Általános iránymutatásként az Amerikai Állatorvosi Szövetség így határozza meg:

  • 15 emberi év felel meg egy közepes méretű kutya első évének.
  • A kutya második éve körülbelül kilenc emberi évnek felel meg.
  • Ezután minden további emberi év körülbelül öt kutyaévnek felel meg.

Hogyan jutottak el a kutatók ezekhez az adatokhoz?

Számos tényezőt kell figyelembe venni, így nem lehet pontosan megállapítani, de az AVMA azt mondja:

"A macskákat és kisebb kutyákat általában 'idősnek' tekintik hét éves koruktól kezdve, de mindannyian tudjuk, hogy ebben a korban még sok élet van bennük.

A nagyobb fajtájú kutyák általában rövidebb élettartammal rendelkeznek a kisebb fajtákhoz képest, és már 5-6 éves koruktól 'idősnek' tekintik őket. Az 'idős' besorolás azt jelenti, hogy a háziállatok gyorsabban öregszenek, mint az emberek, és az állatorvosok egyre több, az öregséggel összefüggő problémával találkoznak ezeknél az állatoknál. A közhiedelemmel ellentétben a kutyák nem öregszenek úgy, hogy minden kutyaév megfeleljen 7 emberi évnek."

Példaként a dán dog átlagos élettartama körülbelül 7-10 év. Tehát egy 4 éves Dán Dog már körülbelül 35 éves embernek számítana. Ismételten, tartsuk észben, hogy ezek csak durván becsült értékek.

Az Egészségügyi Statisztikai Központ nem vezet nyilvántartást a kutyákkal kapcsolatban. Ehelyett három fő forrás van az élettartamukra vonatkozó adatokhoz: állatbiztosító vállalatok, fajta klubok felmérései és állatorvosi rendelők adatai.

Miért élnek hosszabb ideig a kisebb kutyák, mint a nagyobbak?

Ez a jelenség évek óta zavarja a tudósokat, és a kutatás még mindig nem magyarázza meg a testtömeg és a kutya élettartama közötti kapcsolatot.

Általában véve a nagy testű emlősök, mint az elefántok és a bálnák, hosszabb ideig élnek, mint a kisebbek, például az egerek. Tehát miért van az, hogy a kisebb kutyafajták mégis hosszabb átlagos élettartammal rendelkeznek, mint a nagyobb fajták?

A nagy kutyák gyorsabban öregszenek, és "életük úgy tűnik, gyorsított mozivásznon játszódik le" - mondta Cornelia Kraus kutató, az evolúciós biológus a Göttingeni Egyetemen, Németországban, az Inside Science-nek adott interjújában. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy minden 2 kg testtömeg körülbelül egy hónappal csökkenti a kutya várható élettartamát. Ennek okai továbbra is ismeretlenek, bár Kraus számos lehetőséget felvet, köztük azt, hogy a nagyobb kutyák előbb hajlamosak lehetnek az öregkori betegségekre, valamint hogy a nagy kutyák gyorsabb növekedése magasabb valószínűséget eredményezhet a kóros sejtnövekedésre és a daganatok által bekövetkező halálra. A tudósok jövőbeli tanulmányokat terveznek annak érdekében, hogy jobban megmagyarázhassák a növekedés és a halandóság közötti kapcsolatot.

A kutyák kora emberi évekbenA kutyagerontológia egy virágzó tudományterület, mivel a kutyabarátok nemcsak szeretnék meghosszabbítani az időt, amit háziállataikkal tölthetnek, hanem javítani is annak minőségén. A Kutya Öregedési Projekt kutatja a kutyák öregedési folyamatát, a gerosciencia kutatásokat használva az "öregedés késleltetésére és az egészséges hosszú élet előmozdítására".

Legyen az ok bármi is, ahogy a négylábú barátaink érnek és öregszenek, szépség és báj rejlik a minden lépésnél valük a közös úton. Szürkülő ábrázatuk és bölcs, kifejező tekintetük miatt különösen szeretni valóak és meghatóak a koros kutyák.

2019 Epigenetikai Óra Tanulmány


A Kaliforniai Egyetem San Diego-i kutatóinak 2019-es tanulmánya egy új módszert vetett fel a kutya életkorának számítására, az idő múlásával az emberi és a kutya DNS-ben bekövetkező változások alapján. Mindkét fajnál metil csoportokat adnak hozzá a DNS molekulákhoz az öregedéssel, megváltoztatva a DNS aktivitását anélkül, hogy magát a DNS-t megváltoztatnák. Ennek eredményeként a DNS metilálódását tudományos kutatásokban használják az emberi öregedés tanulmányozására az "epigenetikai óra" segítségével.

A kutatócsoport célzott DNS-szekvenálást végzett összesen 104 tizenhat év körüli labrador retrieveren, azért hogy összehasonlítsák a kutyák epigenetikai óráját az emberekével. Az eredmények lehetővé tették számukra, hogy egy egyenletet állítsanak össze a kutyák életkorának "emberi évekké" való átszámítására, a kutya életkorának természetes logaritmusának megszorzásával 16-tal, majd hozzáadva 31-et (emberi_kor = 16ln(kutya_kora) + 31). Ennek a kiszámításában természetesen a logaritmus számológép segíthet.

Mivel a tanulmány csak egyetlen fajtát vett figyelembe, saját kutyád "emberi kora" ennek a képletnek az alapján lehet, hogy nem pontosan egyezik meg. Ismert tény, hogy a különböző fajták másképp öregszenek, így a UCSD meállapítása talán nem tartalmaz elegendő változót a konkluzív eredményekhez. Mindazonáltal az új, tudomány által megtámogatott útmutató valóban hasznosabb azoknak, akik a kutyák "emberi korát" szeretnék kiszámolni, mint a régen megcáfoltnak bizonyult "szorozd meg 7-tel" mítosz.

Tudtad?

A háziállataikért rajongó gazdák nyilvánvalóan évszázadok óta hasonlítják össze az emberi és kutyaéveket.

1268-ban a Westminster-i Apátságban a Cosmati Mozaikot készítő művészek a padlóba vésve Jóskönyvet hagytak: "Ha az olvasó bölcsen átgondol mindent, amit leírtak, itt találja a primum mobile végét; egy sövény három évig él, kutya és ló, férfi, szarvas és holló, sas, hatalmas bálna, a világ: mindegyik az előzőének a háromszorosával követi."

E számítás szerint egy kutya kilenc évet él, egy ember pedig nyolcvan évet. Ha ezek a statisztikák pontosak lettek volna, 1268 és a 20. század között a kutyák életéből egy év hiányzott, és mi majdnem egy évtizedet vesztettünk. Szerencsére mindkét fajnak az élettartama más irányba változott.

Ha büszke idős kutya gazdi vagy, ünnepeld meg a szeretetüket idős kutyáknak való játékokkal, csípő- és ízületvédő finomságokkal, valamint kényelmes ortopéd kutya fekhelyekkel, hogy az aranyéveik a lehető legjobbak legyenek.

AJÁNLATUNK

Wild+Seed teljes paletta

WILD&SEED GYÓGYNÖVÉNYEK TELJES PALETTA (8DB)