INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket a +36701663125 telefonszámon!

Blog

Tudtad, hogy kutyusod ennyire éberen alszik melletted?

Chewy Hound
Chewy Hound
Tudtad, hogy kutyusod ennyire éberen alszik melletted?

Nem is olyan régen egy igazán különleges dologra lettek a kutatók figyelmesek.

Egy vizsgálat során összesen 13 eb viselkedését nézték meg, melyből egyértelműen kiderült:

Kedvencünk még a legmélyebb álmában is figyel ránk, hiszen a kutyák még alvás közben is képesek reagálni az emberi, illetve a más kutyáktól származó hangokra.

A vizsgálat során a kutyusokat rákötötték egy olyan eszközre, ami lényegében különböző eseményekhez kapcsolódóan méri az állat agyhullámait. Miután a kutyákat erre az eszközre rákötötték, elkezdtek nekik emberi, és kutyahangokat lejátszani.

A vizsgálat alatt megfigyelték a kutyusok viselkedését, és reakcióját akkor, amikor teljesen éberek voltak, akkor amikor kezdtek elálmosodni, és akkor is, amikor már mély álomba szenderültek.

A kutyáknak lejátszott hangok nagy része 1 másodpercig tartott, a legtöbbjüket pedig ugyanakkora hangerőn indították el. A hangok között volt ásítás, nevetés, kutyaugatás, csaholás, köhögés és sóhaj is.

A jelek szerint bár egy kutyus sem riadt fel a hangok hallatán az álmából, mégis mind reagált ezekre.
Például megtudták különböztetni azt, hogy az adott hang egy másik kutyától, vagy egy embertől származik, ahogy azt is, hogy ez a hang semleges vagy pozitív.

Érdekes, hogy ezt a képességet korábban már a főemlősöknél is kimutatták.

Mivel viszonylag sok időt töltünk alvással, ez a képesség rendkívül fontos szerepet tölt be a túlélésben.

Figyeld meg, hogyan alszik a kutyusod

A kutyák nagy része lefekvés előtt elkezd a fekhelye körül körözni, kapar, vagy éppen ásó mozdulatokat végez. Ez egy teljesen normális jelenség, és valójában a kutya farkas őseitől származik.

Amikor a kutyus már elaludt, jó megfigyelni az alvás közbeni viselkedését, hiszen ez nagyon sok mindent elmond az alvása minőségéről.

A kutya alvásigénye nagyobb, mint az emberé, és az emberekhez hasonlóan náluk is két alvási állapotot tudunk megkülönböztetni: REM és a NREM.

A Rem-fázisban nem regenerálódik a szervezet, vagyis ilyenkor a kutyus nem alszik túlságosan mélyen, ezért gyorsan működésbe tudják az érzékszerveiket hozni, illetve irányítani is tudják testüket a különböző, túlélést biztosító alapfunkciókra (menekülés, támadás.)

Néhány évvel ezelőtt, egy korábbi tanulmányból az is kiderült, hogy az ebek alvása a gazdijukkal való kapcsolatukat is tükrözi. A kutyus számára ugyanis a gazdájához való kötődés egy igen kivételes jelenség, sokan az anya-gyermek kapcsolathoz is szokták ezt hasonlítani.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a gazdi-kutya közötti kapcsolat befolyásolja-e azt, hogy egy idegen környezetben a kutyus mennyire mélyen, mennyire nyugodtan alszik.

Összesen 42 kutya viselkedését vizsgálták meg kutatás során, és nagyon hamar kiderült, hogy azok a kutyusok, melyek jobban kötődnek a gazdijukhoz, sokkal nyugodtabban és mélyeben tudnak aludni a jelenlétükben.