INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket a +36701663125 telefonszámon!

Blog

A DOGA 5 előnye a kutyádnak és neked

Chewy Hound
Chewy Hound
A DOGA 5 előnye a kutyádnak és neked

A jóga az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a testünk és az elménk egészségéért. Bebizonyították, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, amelyeket a légzőgyakorlatok, meditációs gyakorlatok, erősítő gyakorlatok és nyújtások során érhetünk el. A jóga mindent magában foglal. Tanulmányok igazolták, hogy segít a depresszió, fájdalom, függőség és még sok más esetében is.

De valaha gondoltál már arra, hogy jógázz a kutyáddal együtt? Még egy kifejezése is van ennek - a Doga. És kiderült, hogy jó okok vannak arra, hogy a kutyatulajdonosok kipróbálják.

MI AZ A DOGA?
A Doga egy feltörekvőben levő trend, amely összekapcsolja a jógát és a kutyákat. Nagyszerű módja annak, hogy te és a kutyusod mozogjatok egy kicsit, és sokkal szórakoztatóbb lehet, mint egyedül jógázni. A Doga koncepcióját Suzi Teitelman, egy Jacksonville-i jógaoktató alkotta meg.

Bár a kutyák valójában nem tudják végrehajtani a legtöbb normál jógapozíciót, élvezni fogják a nyújtást és a jógaórák híres nyugtató energiáját. Azonban a Doga ne legyen kényszerítve a kutyára. Ehelyett a gazdiknak figyelmesnek kell lenniük, és meg kell próbálniuk megérteni a kutyájuk testbeszédét. Ha a kutyád nem igazán érdeklődik, vagy ha próbál távolabb húzódni vagy ficánkolni, akkor ideje abbahagyni, és átrakni egy másik napra.

Egyébként is számos előnye van annak, ha te és a kutyád részt is vesztek a Dogában.  Íme néhány ok, amiért érdemes lehet elgondolkoznod a Dogán.

1. KAPCSOLAT KIALAKÍTÁSA A KUTYÁDDAL
Bár a jóga előnyei az emberek számára tudományos tanulmányok által bizonyítottak, nincs túl sok kutatás a Doga előnyeiről a kutyák számára. Kivéve ezt az egyet.

A Doga fantasztikus módja annak, hogy kapcsolódj a kutyáddal, különösen akkor, amikor közös pozíciókat végeztek, amelyekben te és a kutyád partnerként dolgoztok együtt. Ez segíthet a kutyádnak megtanulni, hogyan bízzon benned, és erősíti a kapcsolatotokat. Amikor javítod a kapcsolatot, amit a kutyáddal ápolsz, javul az esélye az ő viselkedésének javítására és az oktatásra.

A Doga relaxációt és mély koncentrációt igényel mindkét fél részéről, ami csak segíti a kapcsolat mélyülését és hitelesebbé válását az idő múlásával.

2. FIZIKAI EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK
Annak ellenére, hogy a Doga egészségügyi előnyeit nem támasztja alá a kutatás, a Doga mégis mozgásforma mind neked, mind a kutyádnak.

Ha a kutyád nincs jó formában vagy túlsúlyos, a Doga jó módja lehet annak, hogy egy kis szükséges mozgást kapjon. Rendszeres gyakorlás esetén segíthet izomépítésben és zsírvesztésben. Bármilyen típusú fizikai aktivitás segíti a vérkeringést, a Doga pedig nem kivétel.

A Doga általában a kutyák természetes hajlamát célozza meg a nyújtásra, ami segíthet nekik növelni a rugalmasságukat és mozgástartományukat. Rendszeres testmozgás és masszázs segíthet a kutyádnak megelőzni az ízületi gyulladást és az ACL-sérüléseket, amik idősebb korban jelentkezhetnek. Sérült kutyák (a sérülés típusától függően) is profitálhatnak a Dogából. Azok a kutyák, akik egy sérülés vagy baleset után gyógyulnak, jelentős fájdalomcsillapítást kaphatnak a gyengéd nyújtástól, ami enyhíti az izomfeszültséget. Ezenkívül segíthet nekik újra felépíteni az erejüket, akár az időskor vagy egy sérülés miatt veszítették el.

3. RELAXÁCIÓ
A relaxáció és a légzőgyakorlatok a Doga sarokkövei, és az egész program jelentős részét teszik ki. A túlmozgékony kutyák számára csodákra képes, mivel megnyugtatja és kiegyensúlyozza őket. A Doga gyakorlatrésze segít elégetni a kutyád energiájának egy részét, míg a nyújtás és a masszázs mentálisan nyugtató hatást gyakorol rájuk.

Természetesen a Doga legfontosabb előnye az, hogy segíthet megbirkózni a stressz és a szorongás kezelésével is. Valójában a mentális stabilitás kétségtelenül az egyik legnagyobb előnye a jógának. Sok más tevékenység létezik, amelyek valószínűleg többet tesznek az egészségünkért, de amikor hozzáadjuk a meditáció és a masszázs előnyét, a jóga (vagy a Doga) a legjobb közülük.

A Doga kiváló választás azoknak a kutyáknak is, akik viselkedési problémákkal küzdenek. A nyugtalan és szorongó kutyák megtanulnak megnyugodni és lazítani a Dogának köszönhetően, de ne várj azonnal látható eredményeket. Időbe telik, mire elérhetik ezt a szintet, ezért próbáld meg a Dogát rendszeres részévé tenni a te és a kutyád napi programját legalább egy hónapig.

4. SZÓRAKOZTATÁS
A jóga önmagában is nagyon szórakoztató tevékenység lehet, de ha hozzáadod a kutyákat, az még élvezetesebbé teszi! A legtöbb kutyatulajdonos számára minden élvezetesebb, amikor a kutyájuk is csatlakozik hozzájuk, és a jóga nem kivétel. Bár a kutyák néha zavaróak lehetnek az emberek számára a jóga közben, az csak azért van, mert kíváncsiak, és nincsenek benne a mókában, ami pontosan az, amit a Doga kínál nekik.

Ami a kutyákat illeti, ők is biztosan jól szórakoznak majd. Először is, a Doga órákban más kutyák is részt vehetnek, és ez önmagában is elegendő ahhoz, hogy a bundás legjobb barátod nyitottabb legyen a részvételre. Emellett nagy valószínűséggel élvezik majd az óra szinte minden részét, a gyakorlatoktól és a masszázstól a szociális kapcsolatok kialakításáig és a gazdáikkal való kapcsolat erősítéséig.

5. SZOCIÁLIS KAPCSOLATOK
A Doga remek lehetőséget kínál számodra arra, hogy új embereket ismerj meg, időt tölts más kutyatulajdonosokkal és szociális kapcsolatot alakíts ki. Ez különösen igaz, ha nem vagy nagy rajongója a zsúfolt, zajos kutyafuttatóknak. Ez jó ok lehet arra, hogy kimozdulj otthonról, és talán új barátokat szerezz.

Ami a kutyádat illeti, más kutyák és emberek körüli nyugtató környezetben való tartózkodás segíthet neki szokni az idegeneket. Néhány kutya félénk és szorongó, és nem reagál jól a társas helyzetekben. Ezeknek a kutyáknak a Doga csodákat tehet a szociális készségeikkel, ami azt jelenti, hogy könnyebben kezelhetők lesznek a séták során vagy bárhol másutt a nyilvánosság előtt.

Mivel nincs túl sok sok lehetőség azoknak a kutyatulajdonosoknak, akiknek a kutyafuttatókon kívül nincs lehetőségük szociális kapcsolatokra, a Doga valóban egyedi és új élményt nyújt neked és a kutyádnak. És őszinték legyünk, amikor legközelebb azt mondod neki: „Na menjünk Dogára?”, látni fogod az izgalmat rajta és még segít neked is felkelni a kanapéról, és eljutni az órára, ahelyett, hogy kihagynád!