INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket a +36701663125 telefonszámon!

Blog

Kutya IQ teszt – Derítsd ki, mennyire okos a kutyusod!

Chewy Hound
Chewy Hound
Kutya IQ teszt – Derítsd ki, mennyire okos a kutyusod!

Van egy furcsa, régi mondás, miszerint a halat az alapján lehet a legjobban megítélni, hogy mennyire jól tud fára mászni. Nevetséges, nemde? Nos, lássuk be, hogy ebből a tesztből biztosan mindenki számára fals eredmény fog születni, arról nem is beszélve, hogy micsoda dolog ilyen elvárás elé állítani szerencsétlen halat.

Valamilyen szinten a kutyik intelligencia-szint mérését is hasonlóképpen érdemes értelmezni: Tehát négylábú kedvencünket soha ne az alapján akarjuk megítélni, hogy mennyire magas az IQ-szintje, hiszen ez rá nézve egyáltalán nem fair dolog.

Ennek ellenére teljesen természetes, hogy ki szeretnéd deríteni azt, hogy kutyusod az észjárás tekintetében mégis mennyire előkelő helyet foglal el társai között. Szerencsére van néhány nagyon egyszerű, otthon elvégezhető feladat, melyet kedvenceden könnyedén ki tudsz próbálni. Ezeket a feladatokat gyűjtöttük most össze nektek, melyek elvégzése során a kutyusod pontokat fog majd gyűjteni. Fontos, hogy csak akkor álljunk neki a feladatoknak, ha a kutya éppen játékos kedvében van.

1. Vedd mancsba a dolgokat!

Keress egy olyan bútordarabot, amely alá kutyusod mancsa könnyedén befér. Ez lehet egy kanapé, vagy szekrény. Fontos, hogy kiskedvenced már az orrát, vagy a buksiját ne tudja ide bedugni. Rejts el itt egy jutalomfalatot, majd mérd le, mennyi idő alatt, és milyen technikával tudja onnan kivenni.

  • Csak az egyik mancsát használva 1 perc alatt ki tudta szedni: 3 pont
  • Egyszerre használta mindkét mancsát: 2 pont
  • Sokat próbálkozik, de végül nem tudja megszerezni a finomságot: 1 pont
  • Nem is próbálkozik: 0 pont

2. Hogyan működik a törölköző-teszt?

A második feladat is rendkívül egyszerű, hiszen egy kisebb méretű törölközőt kell csupán a kutyusod fejére tenni, majd mérned kell az időt, hiszen az a kérdés, hogy mennyi idő alatt jön rá arra kedvenced, hogy le kell ráznia a fejéről a törölközőt.

  • 15másodperc: 3 pont
  • 16-60 másodperc: 2 pont
  • Ha 1 percen túl rajta van a törölköző a buksiján: 1 pont
  • Ha meg sem próbálja lerázni azt magáról: 0 pont

3. Eldugott jutalomfalat

A következő feladatban kutyusunk kedvenc jutalomfalatára lesz szükségünk. Mindenképpen olyan finomságot válasszunk, amely kicsi, hiszen el kell majd azt rejtenünk. Tökéletes lehet például a Hipoallergén, Vegán mogyoróvaj ízű Jutalomérme, amely magas rosttartalommal és alacsony zsírtartalommal rendelkezik. A finomságból kutyusunk szeme láttára egy darabot tegyünk le a földre, majd tegyük rá a törölközőt. Mérd le, mennyi idő alatt tudja kihalászni a jutalomfalatot a törölköző alól.

  • 15 másodperc előtt: 3 pont
  • 15 másodperc után: 2 pont
  • 60 másodperc után: 1 pont
  • Ha meg se próbálja megtalálni a finomságot: 0 pont

4. Kutya memóriateszt poharakkal

Keress három ugyanolyan poharat, és helyezd le őket kutyusod elé a földre. Amikor a poharak felkeltik az érdeklődését, helyezz az egyik pohár alá egy finom jutalomfalatot. Ezután kutyusodat vezesd ki a helyiségből, és tölts el vele kint 30 másodpercet. Miután visszaértetek a helyszínre, nézd meg, mennyi idő alatt találja meg a finom csemegét.

  • Azonnal kiválasztja a megfelelő poharat: 3 pont
  • Másodszorra találja csak meg azt a poharat, ami alatt a jutalomfalat van: 2 pont
  • Két üres pohár után, csak harmadszorra találja meg a jutalomfalatot: 1 pont
  • Már fogalma sincs, hogy mit is kell keresnie: 0 pont

5. Póráz-Próba

Elértünk az utolsó feladathoz, mely a Póráz-próba nevet kapta. A kutyus sétáltatási idejétől eltérő
időben vedd elő a pórázát, és mutasd meg neki.
Figyeld a reakcióját: Vajon tudja, hogy mire való az eszköz, és mi várható ezután?

  • Azonnal tudja, hogy sétálni indultok: 3 pont
  • A bejárati ajtó felé haladva jön csak rá a dologra: 2 pont
  • Párszor el kell mondanod neki, hogy sétálni mentek, mire rájön az üzenetre: 1 pont
  • Fogalma sincs arról, hogy mit akarsz csinálni azzal a pórázzal: 0 pont

KIÉRTÉKELÉS

Ha a játékos feladatokat elvégeztétek, add össze kutyusod pontszámait, és az eredményt értékeld
ki az alábbiak szerint:

Ha 11-15 pontot ért el kedvenced: A te kutyusod valóban egy IQ-Bajnok!

Amennyiben kutyusod ilyen sok pontot ért el az IQ-teszten, biztos lehetsz benne, hogy rendkívül magas intelligenciahányadossal rendelkezik. A feladatok során többféle készség is tesztelve lett, többek között az adaptív, és a problémamegoldó készség is. A teszt alapján elmondható, hogy kutyusod minden téren nagyon okos, kijár neki egy kis jutalom, valami finom rágcsa formájában.

Ha 6-10 pontot ért el kutyusod: Okos, de van hova fejlődnie.

Könnyen megeshet, hogy kutyusod csak amiatt nem tudta elérni a maximális pontszámot, mertelterelte valami a figyelmét, vagy nehezebben motiválható. Ettől függetlenül valószínűleg ő is a zseni-kategóriába kerülhetne. Természetesen az is előfordulhat, hogy a kutyus egyszerűen az egyik, vagy a másik területen erősebb, de az idomító foglalkozásokkal szép eredményeket lehet elérni.

Ha 0-5 pontot ért el kedvenced: Nagy valószínűséggel a saját kis világában él a kutyusod.

Az egyáltalán nem biztos, hogy kutyusod azért nem tudott minden feladatot tökéletesen elvégezni, mert nem elég intelligens.

Vannak ugyanis olyan ebek, akikből egyszerűen a motiváció hiányzik az ilyesfajta megpróbáltatáshoz. Tehát leegyszerűsítve okos ő, és nem hagyja, hogy gazdija ugráltassa.
Kicsit makacs, öntörvényű kutyusokról van szó, akiknek emiatt könnyen lehet, hogy nem egyszerű
megtanítani a különböző trükköket sem.

De nincs ezzel semmi gond! Ha úgy érzed, hogy egy kis szellemi tréning ráférne kedvencedre, akár minden nap gyakorolhatsz vele ilyen, és ehhez hasonló feladatokat.