INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket a +36701663125 telefonszámon!

Blog

3+1 ok, amiért mindenképpen megéri kutyát tartani

Chewy Hound
Chewy Hound
3+1 ok, amiért mindenképpen megéri kutyát tartani

A legtöbb kutyagazdi nagy valószínűséggel már el sem tudná képzelni az életét kutya nélkül.

Ez főleg azért lehet így, mert a kutyus mindig a gazdája mellett van, nem véletlenül tartja a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja!

Fontos leszögezni, hogy a kutyusok hűsége és feltétel nélküli szeretete a lelkünkre és az egészségügyi állapotunkra egyaránt jó hatással van.

A kutyatartás amellett, hogy növeli a biztonság érzését, és a boldogságot, csökkenti a magányt is.

Ezúttal 3+1 okot gyűjtöttünk össze, melyek rávilágítanak a kutyatartás legnagyobb előnyeire.

1. A kutyatartással véget vethetünk a mozgásszegény életmódnak

Sajnos be kell látni, hogy a mai, rohanó világban egyre kevesebbet mozgunk, ám a túlsúly, és a mozgásszegény életmód rengeteg komoly betegség kialakulását idézheti elő. Szerencsére a kutyusok fitten tarthatnak bennünket, még akkor is, ha lakásban tartott kutyáról van szó.
Hiszen értelemszerűen ki kell vinni őket, és nem csak azért, hogy elvégezzék a dolgukat, hanem azért is, hogy szabadon tudjanak mozogni.

Ha pedig a kutyus mozog, akkor a gazdinak is muszáj. A közös játékok, a futkározások, illetve a hosszú séták mind-mind segíthetnek abban, hogy egy kicsit fittebbek legyünk.

Jó tudni: A friss levegőn végzett rendszeres testmozgás még az immunrendszerünket is erősíti!

2. Kutyával a stressz ellen

Valószínűleg minden gazdi be tud számolni arról, hogy milyen jó hatással van rá az, ha sok időt tud eltölteni a kutyusával. Ez az érzés valójában tudományosan is bizonyítható.

Nemrégiben egy kutatás támasztotta alá azt, hogy a gazdik stressz-szintjét a kutyája le tudja csökkenteni.

Amellett, hogy a kutyus simogatásával boldogsághormon szabadul fel, a stresszhormonok terjedése is csökken.
A kutatás elvégzéséhez a szakemberek kimondottan olyan embereket kerestek, akik minden nap igen magas stressznek vannak kitéve.
Az eredmények pedig magukért beszélnek: A vizsgált személyek ugyanis egy adott stresszhelyzetre jóval nyugodtabban reagáltak a kutyák társaságában. A kutatás során olyan tipikusnak mondható stressztüneteket is megvizsgáltak, mint a megnövekedett pulzus, az izzadságtermelés, illetve a magas vérnyomás.

 


3. Kutyusunk segíthet nekünk kapcsolatokat teremteni

Egyértelműen a kutyatartás előnyei közé sorolhatjuk azt is, hogy a kutyusok segítenek kapcsolatokat kötni, ez pedig ma, amikor mindenki mindent online beszél meg a társaival, rendkívül fontos.

Nagy általánosságban elmondható, hogy azok az emberek, akik kutyát tartanak barátkozósabbak, és nyitottabbak, mint azok, akik
nem, így a kutyagazdik nagyon jól el tudnak beszélgetni egymással. Közös téma pedig mindig van.


Jó tudni: Az idősebb emberek számára nagyon sok esetben a rendszeres kutyasétáltatás az egyetlen kapcsolódási pont a külvilággal. Ebből is látszik, hogy az ebek valóban megvédhetik a gazdijukat a magánytól és a társadalmi elszigeteltségtől.

3+1. A kutyusok életet tudnak menteni!

A figyelmeztető kutyusok egyik speciális fajtája a segítő kutyák. A kutya ilyenkor segíti azoknak az embereknek az életét, akik olyan komoly betegségekkel küzdenek, melyeknek akár életveszélyes következményei is lehetnek.

Például vannak cukorbetegeket figyelmeztető kutyusok, akik képesek reagálni gazdijuk vércukorszintjére, sőt akár jelezni is tudnak mielőtt az túl magasra ugrana fel, vagy túlságosan alacsonyra esne le.

Léteznek még a mentőkutyák, akik kutyavezetőkkel dolgoznak együtt, és eltűnt személyek megkeresésekor tudják őket bevetni, legyen szó akár földrengésről, vagy lavinaomlásról.

Fontos megemlíteni még a segítő (más néven rehabilitációs kutyákat is, hiszen ők úgy lettek kiképezve, hogy megkönnyítsék a testi, vagy a szellemi fogyatékkal élő emberek életét. Ezek közül talán a vakvezető kutyák a legismertebbek, de nagyon fontos feladatot látnak el a jelzőkutyák, illetve az epilepsziás rohamot jelző kutyusok is.