INGYENES SZÁLLÍTÁS MINDEN 15,000 HUF+ ÉRTÉKŰ VÁSÁRLÁS ESETÉN!

Kérdésed van? Írj nekünk hello@chewyhound.hu vagy hívj minket a +36701663125 telefonszámon!

Blog

5 érdekes tény a kutyákról, amiket eddig te sem tudtál

Chewy Hound
Chewy Hound
5 érdekes tény a kutyákról, amiket eddig te sem tudtál

Egyértelmű, hogy a Földön a „legkedveltebb házikedvenc” - címet a kutyák vihetik el, nem véletlenül tartja a mondás, miszerint a kutya az ember legjobb barátja.

A kutyusok valóban nagyszerűek: hiszen amellett, hogy társaságot és önzetlen szeretetet nyújtanak nekünk, mindig a nyomunkban vannak, hátha szükségünk van rájuk. Éppen ezért a kutyagazdik nagy részét érdekli, hogy négylábú kedvence mégis mennyi mindenre képes.

Bár nagy valószínűséggel mindenki úgy gondolja, hogy a saját kutyusa a legkülönlegesebb, de mi most mégis összeszedtünk néhány igazán különleges tényt róluk, melyekről korábban nagy valószínűséggel még te sem hallottál.

1. A kutyák a bajuszuk segítségével tudnak tájékozódni.

A bajusz minden egyes állat esetében egy nagyon különleges, és rendkívül érzékeny szervnek számít, amellyel a tévhitekkel ellentétben nem csak a macskák, hanem a kutyák is tudnak tájékozódni.

A kutya a bajuszán még a légmozgásban lévő legkisebb változásokat is megérzi.
A bajusz segíti őket, így a kutyusok még vaksötétben is probléma nélkül tudnak tájékozódni.

2. Képesek a Föld mágneses terét is érzékelni

Sokan nem tudják, de a vadászkutyák nem csupán a kiváló szaglásuk miatt képesek akár több százezer méter távolságból is hazajutni a gazdijukhoz.

A különböző vizsgálatok nemrégiben alátámasztották azt, hogy négylábú kedvenceink érzékelik a Föld mágneses terét is, így ilyen esetben iránytűként képesek azt használni ahhoz, hogy hazataláljanak.

3. A nőstény ebeknek jobb a szaglásuk

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a kutyusok kiemelkedően jó szaglással rendelkeznek.

Egy érdekes vizsgálat szerint azonban a nőstény kutyáknak valamivel jobb a szaglásuk, mint hím társaiknak. Ezt pedig egy Amerikában megjelent, K9 Scent Training című könyv is alátámasztotta.

4. A kutyák hallása négyszer jobb, mint az embereké

Sosem volt titok az, hogy mennyire jó a kutyák hallása, és biztosan azt is tudja mindenki, hogy sokkal élesebben hallanak nálunk, embereknél.

Azzal azonban már nem biztos, hogy mindenki tisztában van, hogy pontosan mennyivel jobb a kutyák hallása, a miénkhez mérve.

Az emberekhez képest az ebek közel kétszer annyi frekvenciát tudnak meghallani, és hozzánk viszonyítva ezeket a hangokat négyszer nagyobb távolságból is meghallják.

Vagyis amit mi, emberek 20 méterről halunk meg, azt az ebek akár 80 méter távolságból is képesek érzékelni.

Plusz egy érdekesség a kutyusok hallásával kapcsolatosan:
A kutyák képesek a másodperc tört része alatt (pontosabban 0,06 mp alatt) megállapítani azt, hogy a hang melyik irányból is érkezik.

5. Néhány kutya még a különböző betegségeket is „kiszagolja”

Tanulékonyságuknak és kiváló szaglásuknak köszönhetően az ebek felismerhetik a bombát, a kábítószert és a holttestet is.

Emellett fontos megjegyezni, hogy néhány kutya képes érzékelni az ember egészségügyi problémáját, és itt gondolhatunk olyan komoly dolgokra, mint a cukorbetegség, vagy a daganatos megbetegedések.

Az elmúlt évek során az egészségügyi dolgozók munkáját is megkönnyítették a kutyusok, hiszen néhányan a bámulatos szaglásuknak köszönhetően még azt is megtudták állapítani, hogy a beteg Covid pozitív-e.